Skład:
- 125g masła
- 125g cukru
- średnie jajko
- łyżeczkę ekstraktu waniliowego
- 250g mąki pszennej
- własnej roboty przyprawa piernikowa
Tak jest w oryginale (z pomnożonej razy 2 wyszło mi ok. 120 pierniczków różnej wielkości), ale ta porcja jest dla mojej rodziny za mała więc ją pomnożyłam razy 4, czyli
- 50 dag masła
- 50 dag cukru
- 4 średnie jajko
- 4 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 1 kg mąki pszennej
- własnej roboty przyprawa piernikowa
Uwaga! Ważne żeby było to masło a nie margaryna - bo margaryna jest za miękka. Również dobrze żeby to była własnej roboty przyprawa - wtedy mocniejszy jest aromat i smak :)
Przepis na przyprawę piernikową:
- 1-2 łyżeczki goździków nie mielonych
- 1-2 łyżeczki imbiru mielonego
- 1-2 łyżeczki cynamonu mielonego
- 1-2 łyżeczki gałki muszkatołowej mielonej
- 1-2 łyżeczki anyżu nie mielonego
- 3-6 ziarenek pieprzu czarnego (nie mielonego)
- 3-6 ziarenek ziela angielskiego (nie mielonego)
Wszystko wsypać do młynka do kawy i zmielić bardzo drobno - by nie było żadnych grudek! W zależności z jakiej ilości mąki będą robione pierniczki należy dać więcej lub mniej łyżeczek goździków, cynamonu itp. do młynka.
Jak wykonać pierniczki:
1. Zmiksuj masło z cukrem na lekką kremową masę.
2. Dodaj jajko i ekstrakt waniliowy. Całość wymieszaj.
3. Wysyp mąkę na stolnicę i dodaj do niej masę.
4. Całość ładnie zagnieć np. tak jak ciasto na pierogi i włóż na 1 godzinę do lodówki.
5. Po tym czasie wyjmij ciasto i podziel na 2 części - jedną z nich rozwałkuj ciasto dość grubo (w przepisie pisze że na grubość ok 4 mm.).
6. Wytnij za pomocą foremek, wykrawaczek do ciasta różne wzorki.
7. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 st.
8. Ułóż ciastka na blaszce natłuszczonej za pomocą margaryny.
9. Piecz ok 10-15 minut w piekarniku o temperaturze 180 st (ja piekłam z wiatrakiem)
Tak wyglądają upieczone |
11. Kiedy ostygną przełóż do pudełka wyłożonego papierem (jeśli chcesz je później ozdobić), lub na talerzyk jeśli chcesz je od razy zjeść
A tyle wyszło mi wszystkich pierniczków - ok. 240-250 sztuk:)
Czyż nie wyglądają smakowicie?
Smacznego! :)
Dziś wieczorem będę je ozdabiać - jak mi się uda to to opiszę jeszcze przed świętami:)
A wy już zrobiliście pierniczki - czy istnieje u was taka tradycja? A może znacie jakieś ciekawe sposoby ozdabiania pierniczków? Piszcie w komentarzach! :)
Wasza
Blondynka
U mnie właśnie pieką się pierniczki, ale inny przepis :D Co do dekorowania do lukier i posypka są najlepsze :)
OdpowiedzUsuńTo u mnie w ruch idą polewy czekoladowe, posypki, jakieś ozdoby i lukier :)
UsuńWyglądają przepysznie :) Wyobrażam sobie ten ich korzenny zapach :)
OdpowiedzUsuńAnomalia
Moja mama uwielbia ich zapach - a przepis na przyprawę piernikową mam od babci :)
UsuńMniam uwielbiam pierniczki ! :)
OdpowiedzUsuńNo to życzę miłego pieczenia ;)
Usuń