wtorek, 19 marca 2013

Mini słownik w kosmetyce zielarskiej 

- Podstawowe preparaty ziołowe


MACERAT - zioła, które mogłyby stracić część swoich właściwości leczniczych przy podgrzewaniu, winny być macerowane w oliwie, occie lub alkoholu. 

Jak przygotować?
       Ułożyć rozdrobnione, świeże zioła (czasem lepiej jest dać suszone, bo świeże mogę spleśnieć, ale nie powinny, jeśli będzie się trzymać olejek w chłodnym, suchym miejscu)w szklanym naczyniu. Zalać ciepłym olejem roślinnym lub octem lub czystym alkoholem. Zamknąć i pozostawić na dwa tygodnie, codziennie potrząsając naczyniem. odcedzić i włożyć do roztworu świeże zioła. Operacje powtarzać do uzyskania roztworu o silnym zapachu zioła. Odcedzić. Przelać do szklanej butelki i zamknąć. Długi okres przechowania. Więcej informacji na wikipedi: http://pl.wikipedia.org/wiki/Maceraty 

NAPAR 

- inaczej herbatka ziołowa 

Jak przygotować?
       Półtorej garści świeżych ziół lub 30g suszonych wsypać do żaroodpornego naczynia (aluminiowe i miedziane - wykluczone!). Zagotować 2,5 szklanki dystylowanej wody (może być zwykła mineralna), zalać zioła, przykryć natychmiast, aby uchronić składniki lotne przed parowaniem. Pozostawić na 30 min, następnie odcedzić, przechowywać w lodówce nie dłużej niż 3 dni.



ODWAR (wywar) 

- przygotowujemy je zwykle z twardych części roślin (korzeń, łodyga i nasiona).

Jak przygotować?
       30g ziół rozdrobić jeśli to konieczne i umieścić w naczyniu (aluminiowe i miedziane - wykluczone!). Dodać 2,5 szklanki dystylowanej wody (może być zwykła mineralna), doprowadzić do wrzenia i zagotować na małym ogniu przez 30 min. w tym czasie należy odparować połowę płynu. Jeśli za dużo odparuje - uzupełnić do 1,25 szklanki. ostudzić, przecedzić i zalać do butelki. przechowywać w lodówce. Należy zużyć w ciągu kilku dni.

Proszek - zemleć lub utrzeć w moździerzu lub w młynku włókna rośliny albo nasiona

Widzicie -wszystko jest bardzo proste. Macie swoją własną domową bazę do kosmetyków- DIY?
Piszcie w komentarzach!

Wasza


Blondynka

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz